Cacao

Cacao

Cacao, wie kent het niet. Een van ‘s werelds meest geliefde lekkernijen, chocolade, wordt onder andere van cacao gemaakt. Cacao is echter niet alleen lekker, maar het biedt ook vele gezondheidsvoordelen. Zowel mentaal als fysiek kan cacao een aanvulling zijn op je voedingsschema. Zo bevat het antioxidanten, mineralen en ook 'geluksstofjes’. Benieuwd naar wat voor goeds cacao nog meer voor je lichaam kan betekenen? En wat is cacao nou eigenlijk precies? Lees dan verder!  
 
Als we het hebben over ‘cacao’, bedoelen we eigenlijk ‘cacaopoeder’, of ‘cacaoboter’. Beide worden gemaakt van de cacaoboon. De ‘cacaoboon’ is eigenlijk geen boon, maar de pit van een vrucht die groeit aan de cacaoboom. De vrucht zelf is ook eetbaar, maar niet zo populair vanwege de zure/bittere smaak.  
Meer dan 5000 jaar geleden werd cacao al in Ecuador gebruikt. Ook oude volkeren zoals de Maya's en de Olmeken gebruikten cacao. Zij gebruikten het voornamelijk voor spirituele doeleinden. Vandaag de dag komt veruit de meeste cacao uit Afrikaanse landen zoals: Congo, Ghana en Ivoorkust. 
 
Er zijn meer dan 30 verschillende soorten cacaobonen, ieder met een eigen smaak. 
 
Het proces van boon naar cacao is behoorlijk arbeidsintensief. Nadat de bonen zijn geoogst, vindt er eerst een natuurlijke fermentatie plaats. Vervolgens worden de bonen gedroogd, gebroken en gezeefd. Net zo lang totdat je alleen de zogeheten 'nibs’ overhoudt. Een nib is in feite de kern van een cacaoboon. De nibs worden geroosterd en daarna vermalen totdat er een vloeibare, bruine stof genaamd cacaomassa ontstaat. Deze cacaomassa wordt vervolgens onder hogedruk uitgeperst, waardoor de eindproducten ontstaan: cacaopoeder en cacaoboter.
 
 
Wat maakt cacao, en dan met name cacaopoeder, zo gezond?
 

  • Antioxidanten.  
    Cacao bevat zeer veel flavonoïden. Flavonoïden behoren tot de krachtigste antioxidanten die er bestaan. Zo hebben ze onder andere een kanker remmende werking en beschermen ze je lichaam van vrije radicalen.  
  • Mineralen. 
    Cacao is zeer rijk aan mineralen. Het bevat onder andere: magnesium, ijzer, chromium, mangaan, zink, koper en selenium 
  • Geluksstofjes. 
    Cacao bevat anandamide en fenylethylamine. Anandamide betekent 'geluk' in het Sanskriet en is een neurotransmitter. Het speelt een belangrijke rol bij allerlei processen zoals: pijn, depressie, geheugen en vruchtbaarheid.  
    Fenylethylamine is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt als mensen verliefd zijn.  
     

We kunnen dus concluderen dat cacao een goede aanvulling is op een gezonde levensstijl. 

Waar je wel op moet letten is dat je een rauw cacao supplement koopt. De cacao in chocolade (ook in pure en zelfs 99% pure chocolade) wordt verhit, waardoor veel voedingsstoffen verdwijnen.  
Kies dus voor een rauwe variant om optimaal gebruik te maken cacao!