Glutamine

Glutamine

Glutamine is een populair supplement onder sporters. Het is een aminozuur en speelt een belangrijke rol bij onder andere je immuunsysteem. Maar waar dient glutamine nog meer voor en welk profijt kan je ervan hebben als sporter? Dat is waar we het in deze blog over gaan hebben! 

Glutamine is één van de twintig aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen en dus zeer belangrijk. Glutamine behoort tot de niet-essentiële aminozuren. Dat wil zeggen dat je lichaam deze aminozuren zelf kan aanmaken en dus minder afhankelijk is van voeding om deze binnen te krijgen. 
Glutamine zit dus ook in voeding. Voorbeelden hiervan zijn: peulvruchten, spinazie, koolsoorten, vis, schelpdieren en rundvlees. Gemiddeld krijgt een persoon tussen 3-6 gram aan glutamine binnen door voeding.
 
Een van de belangrijkste functies van glutamine in het lichaam is de rol die het speelt bij het immuunsysteem. Immuun cellen gebruiken glutamine als een soort energiebron. Ook in je darmen heeft glutamine een vergelijkbare werking en dient het als energiebron voor de cellen. 
 

Dan de grote vraag: ‘als je lichaam zelf glutamine kan aanmaken, waarom het dan als supplement gebruiken?’. 
Uit onderzoek is gebleken dat er situaties zijn waarin je lichaam meer glutamine nodig heeft dan het zelf kan aanmaken. Voorbeelden hiervan zijn: blessures, (brand)wonden, operaties en/of ziekte. Wat er dan kan gebeuren is dat je lichaam spiermassa afbreekt, om vervolgens glutamine uit de afgebroken proteïnen te onttrekken. Ook kan het immuunsysteem verzwakken omdat glutamine daar dus een belangrijke brandstof voor is.
 
In deze gevallen heeft het gebruik van glutamine als supplement bewezen de hersteltijd te bevorderen. Denk hierbij aan kortere ziekenhuisopnames.
 
Er zijn ook mensen met een lage natuurlijke productie van glutamine. Voor hen is het moeilijker om genoeg glutamine uit voeding te halen. In dat geval is een glutamine supplement dus ook aan te raden.
 
Over bevordering van sportprestaties en/of spiergroei zijn ook meerdere studies uitgevoerd. De conclusies van die studies zijn dat het niet direct lijdt tot de opbouw van meer spiermassa en/of krachttoename. Er zijn echter wel aanwijzingen dat het herstelproces versnelt na training en dit zou indirect, op de lange termijn toch kunnen lijden tot spiermassa en kracht toename. Meer onderzoek kan hier in de toekomst hopelijk duidelijkheid in scheppen. 
 

Zijn er risico's gebonden aan het gebruik van glutamine als supplement? Bij het gebruik van meer dan 40 gram (!) per dag zijn er bijwerkingen vertoont zoals: misselijkheid, diarree en duizeligheid. Dit zijn echter extreem hoge dosseringen en bij verantwoord gebruik van glutamine zijn er geen gezondheidsrisico's. 

De conclusie is dat glutamine een belangrijke rol vervult binnen ons lichaam en dat er situaties zijn dat het zeker aan te raden is om het te gebruiken als supplement. Voor de bevordering van sportprestaties ontbreekt nog echt overtuigend bewijs, maar ik gebruik het zelf wel. De reden daarvan is dat er wel aanwijzingen zijn dat het je herstel na training kan bevorderen. Ik hoop dat meer onderzoek hier in de toekomst duidelijkheid over kan geven. Het is in ieder geval genoeg reden voor mij om het aan mijn shake toe te voegen!