Spirulina

Spirulina

Spirulina is een populair voedingssupplement, dat ook wel als 'superfood’ wordt omschreven. Het wordt gemaakt van cyanobacteriën, die toebehoren aan de blauwalg famillie. Nu zijn de meeste soorten blauwalg giftig, maar dat geldt niet voor spirulina 
Aan spirulina worden veel gezondheidsvoordelen toegewezen. Zo zou het onder andere een ontgiftende en orgaan beschermende werking hebben.  
Berusten deze gezondheidsclaims op waarheid? Waar komt spirulina vandaan? En hoe wordt het gemaakt? Daar ga ik het in deze blog over hebben!
 

Zoals ik in de intro al aangaf, wordt spirulina gemaakt van cyanobacteriën. Deze bacteriën groeien van nature in mineraalrijke zoutwatermeren. De grootste natuurlijke concentraties vind je in Mexico en Afrika. Spirulina als supplement wordt echter gekweekt. Voornamelijk in Aziatische landen en Amerika. Hiervoor gebruiken ze tanks met water. Spirulina wordt voornamelijk verkocht in pil- en poedervorm. Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 3000 ton spirulina gekweekt. Spirulina is groen van kleur en rijk aan vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren en proteïnen. Het proteïne gehalte ligt zelfs tussen de 60 en 70 procent en het bevat alle essentiële aminozuren. Dit maakt het een uitermate geschikte toevoeging voor je herstel na een workout.  

Wat zegt de wetenschap over spirulina? 
De meeste bacteriën die toebehoren aan de blauwalg familie zijn giftig, spirulina is dat echter niet. Dit is uitvoerig onderzocht. Zo bleek dat zuivere spirulina geen gezondheidsrisico's heeft, ook niet in hoge doseringen. Spirulina blijkt in zijn natuurlijke omgeving zelfs een beschermende werking te hebben voor alles wat leeft. Zo biedt het vissen bescherming tegen sommige chemische stoffen die in meren door vervuiling worden aangetroffen.  
Hieronder een opsomming van gezondheidsvoordelen die zijn aangetoond:
 

  • Ontgiftende werking. 
    Spirulina is rijk aan chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl heeft een ontgiftende werking op het lichaam. Zo is het onder andere effectief in het binden van zware metalen, om die vervolgens af te voeren.  
  • Versterking immuunsysteem. 
    Spirulina bevat fycocyanine. Fycocyanine is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt. Er zijn zelfs hints gevonden dat fycocyanine kan bijdragen in de strijd tegen verschillende soorten kanker. 
  • Toepassingen bij bloedarmoede (anemie). 
    Bij bloedarmoede heb je niet genoeg rode bloedcellen, of hemoglobine in je bloed. Consumptie van spirulina verhoogt het hemoglobinegehalte in je bloed en heeft dus een positieve werking op bloedarmoede. 
  • Een hoge voedingswaarde. 
    Over de voedingswaarde had ik het al kort, maar dit is misschien wel de belangrijkste reden wat spirulina zo gezond maakt. Zo is spirulina rijk aan vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Aan mineralen bevat het calcium, magnesium en ijzer. Het heeft een extreem hoog proteïne gehalte (tussen de 60 en 70 procent) en scoort daarmee het hoogste van alle voedingsmiddelen. Nog hoger dan bijvoorbeeld vlees en soja. Verder bevat het nog alle essentiële aminozuren en ook een aantal essentiële vetzuren. Dit maakt het een van de meest complete voedingsmiddelen die er bestaan!  

Zijn er dan helemaal geen risico's aan het gebruik van spirulina verbonden? Helaas zijn die er wel. Zuivere spirulina, ook in hoge dosseringen, biedt geen risico's. Echter blijkt in de praktijk dat veel spirulina supplementen niet zo zuiver zijn. In veel supplement zijn hoge concentraties van zware metalen zoals lood, kwik, en arseen aangetroffen. Als je een spirulina supplement wilt aanschaffen, doe dan goed onderzoek waar en op welke manier deze spirulina gekweekt is. Mijn advies is om een biologisch gekweekt supplement aan te schaffen om zeker te zijn van de zuiverheid.